Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «“Μυστήρια” πράγματα! Η εκκοσμίκευση των μυστηρίων μεταξύ οικονομίας και ακρίβειας»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«“Μυστήρια” πράγματα! Η εκκοσμίκευση των μυστηρίων

μεταξύ οικονομίας και ακρίβειας»

 

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 (ημέρα εορτής του αγίου Νεκταρίου, προστάτη της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης) ξεκίνησαν οι συναντήσεις του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας για την τρέχουσα  ακαδημαϊκή χρονιά.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και εκ των επιμελητών του συγγραφικού έργου του αγίου Νεκταρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΑΕΑΑ κ. Αθανάσιος Καψάλης. Στη συνέχεια ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. Καθηγητής, παρουσίασε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου» και τον ομιλητή. Την συζήτηση, η οποία ακολούθησε την ευθύβολη ομιλία, συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, επίκ. Καθηγητής της ΑΕΑΑ.

Ο ομιλητής εξήγησε με διαύγεια και τόλμη την έννοια και τις εκδοχές της εκκοσμίκευσης (κοινωνικής, κρατικής, εκκλησιαστικής) και επικέντρωσε σε χρονίζοντα φαινόμενα εκκοσμίκευσης της εκκλησιαστικής ζωής, ιδιαίτερα υπό τα κριτήρια της οπτικής του αγίου Νεκταρίου. Ακολούθησε συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον, η οποία εμβάθυνε σε σωρεία κρίσιμων ζητημάτων για τα οποία αναγαιοί νηφάλια θεολογία, αυτοκριτική και πράξη (σχετικά με την αλλοίωση της τέλεσης των μυστηρίων, το επισκοπικό διακόνημα, την εγκόλπωση του ιδεώδους της ισχύος, τα ελλείμματα όσον αφορά την θέση των γυναικών, την ιεραποστολική πρόσληψη του πολιτισμού, την ολίσθησε σε επιδίωξη πλουτισμού κ.ά.). Παρεμβάσεις και ερωτήσεις, σε διαλογικό κλίμα, έκαναν, πλην των ως άνω, ο καθηγητής π. Βασίλειος Θερμός, η αναπλ. καθηγήτρια Βασιλική Μαυροσκά, οι αναπλ. καθηγητές Ανάργυρος Παπαρίδης, π. Παύλος Κουμαριανός, Δημήτριος Πασσάκος, ο διδάσκων ΕΔΙΠ Ιωάννης Κωτσαλάς, η απεσπασμένη διδάσκουσα Αικατερίνη Μπαλή και φοιτητές της Σχολής .

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (ώρα 11:00), με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Γεωργίου, μελετητή της τσιγγάνικης / Ρομ ταυτότητας, και με θέμα «Κοιτώντας τους Τσιγγάνους μέσα από μια αυτο-βιογραφία».

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο