Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: Προβολή και συζήτηση της ταινίας «Σιωπή»

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 (ώρα 09:00 – 13:30) πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Προβλήθηκε και κατόπιν συζητήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Σιωπή», σκηνοθεσίας Μάρτιν Σκορτσέζε (2016). Καλεσμένος σχολιαστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπλάθρας, κριτικός κινηματογράφου και θεολόγος.

Την συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, ο οποίος υπενθύμισε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου», και στη συνέχεια η Βασιλική Μαυροσκά, Αναπλ. Καθηγήτρια Δογματικής συντόνισε την συζήτηση, την οποία και έκλεισε ο Πρόεδρος της Σχολής Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Ο κ. Μπλάθρας σχολίασε από κινηματογραφικής σκοπιάς την ταινία, την συσχέτισε με την πορεία του σκηνοθέτη της και επεσήμανε αρετές και αδυναμίες της. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε καθαυτά τα θέματα που τίθενται στη «Σιωπή» (και στο βιβλίο του Ιάπωνα Endo Shushaku, στο οποίο βασίστηκε η ταινία). Η συζήτηση που πυροδοτήθηκε από την ταινία και από τον σχολιασμό της πυροδότησε συζήτηση για πλήθος καίριων ζητημάτων, όπως η μεθοδολογία, τα ζητούμενα και οι αστοχίες της ιεραποστολής, η οδυνηρή αίσθηση σιωπής του Θεού σε δύσκολες περιστάσεις, το μυστήριο της ανεπαίσθητης παρουσίας του και η συμμετοχή του στον ανθρώπινο πόνο μέσα στην ιστορία, τα κριτήρια του μαρτυρίου και τα διλήμματα που το συνοδεύουν.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι καθηγητές της ΑΕΑΑ π. Βασίλειος Θερμός, Ανάργυρος Παπαρίδης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Μιχαήλ Μαντζανάς, Σπυριδούλα Κωσταρά, π. Παύλος Κουμαριανός, καθώς και οι διδάσκοντες -ουσες Λαμπρινός Πλατυπόδης, Αντώνιος Μέντης, Μαρία Παζάρσκη, Δημήτριος Δουκάκης, Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Νέλλη Κοντογιάννη, Κλειώ Κοντογιάννη, Αγγελική Κούκη, Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, Χριστίνα Κολοβού, Αγλαΐα Γεωργούση κ.ά.

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου, με θέμα: «Ένας ήρωας στην προκυμαία: Ο σωτήρας 300.000 ψυχών στη Σμύρνη του ’22» και ομιλητή τον κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο, δικηγόρο και συγγραφέα.

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο