Η Κάτω Ιταλία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 (ώρα 11:00-13:00) πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Κωνσταντάτος, μουσικός και αγιογράφος, ιδρυτής των συγκροτημάτων encardia και alcedo folk band, με θέμα: «Λαϊκές μουσικές του κόσμου και οι ελληνόφωνοι της Νότιας Ιταλίας».

Ο Πρόεδρος της Σχολής Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην ΑΕΑΑ, άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τον κ. Κωνσταντάτο και την συνεργάτιδά του κ. Αντιγόνη Στάππα. Στη συνέχεια ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής παρουσίασε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου» και ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Αναπλ. Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής παρουσίασε τον ομιλητή και (μετά την διάλεξή του) συντόνισε την συζήτηση.

Ο ομιλητής κ. Κωνσταντάτος μίλησε για την προσωπική διαδρομή του και για την πολύχρονη γνωριμία του με την Κάτω Ιταλία, και συγκεκριμένα με τις περιοχές της Καλαβρίας και της Απουλίας και τα ελληνόφωνα χωριά. Έδωσε με ζωντανό τρόπο το ιστορικό πλαίσιο αλλά κατεξοχήν την δυναμική την οποία ενέχει τόσο η μουσική όσο και η προσωπική επαφή ανθρώπων που έρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, αλλά με έγνοια για την πίστη και την ανθρωπιά. Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε διαύγασε πολλά ζητήματα και γέμισε τους παριστάμενους με ενδιαφέρον και χαρά. Ο κ. Κωνταντάτος και η κ. Στάππα τραγούδησαν χαρακτηριστικά γκρεκάνικα τραγούδια, παίζοντας έγχορδα και κρουστά όργανα και συνεπαίρνοντας το ακροατήριο, το οποίο ξεχείλιζε από την αίθουσα, αλλά και τις δεκάδες των παρακολουθούντων διαδικτυακά (με την τεχνική φροντίδα του διοικητικού υπαλλήλου της Σχολής Γιώργου Τσουκλείδη). Tους προσκεκλημένους  καλλιτέχνες  τίμησε με την παρουσία του ο τραγουδιστής Δημήτρης Αβραμοπουλος.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι καθηγητές της ΑΕΑΑ π. Βασίλειος Θερμός, Ανάργυρος Παπαρίδης, Δημήτριος Πασσάκος, π. Δημήτριος Κουτσούρης, π. Παύλος Κουμαριανός, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Βιβή Μαυροσκά, καθώς και οι διδάσκοντες -ουσες Αντώνιος Μέντης, Μαρία Παζάρσκη, Νικόλαος Μαντζούρης, Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Νέλλη Κοντογιάννη, Κλειώ Κοντογιάννη, Αγγελική Κούκη, Δέσποινα Πάνου, Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, Χριστίνα Κολοβού, Αγλαΐα Γεωργούση κ.ά.

Οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου. Το Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής (όπου και λεπτομέρειες για τους τρόπους συμμετοχής και την χορήγηση Βεβαιώσεων Παρακολούθησης).

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο