«Ποιμαντική των νοσούντων»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Ποιμαντική των νοσούντων»

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της ΑΕΑΑ, με θέμα: «Ποιμαντική των νοσούντων».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο π. Σταύρος Κοφινάς, συντονιστής του «Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ποιμαντική διακονία στον χώρο της υγείας», Δρ. Κλινικής Ψυχοθεραπείας και Ποιμαντικής Ψυχιατρικής Μέριμνας.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. καθηγητής, έκανε την εισαγωγή στην εκδήλωση, ο δε καθηγητής π. Βασίλειος Θερμός παρουσίασε τον ομιλητή και, μετά την ομιλία, συντόνισε την συζήτηση.

Βάσει της τεράστιας εμπειρίας του ως εφημερίου νοσοκομείων και συντονιστή του «Δικτύου», ο ομιλητής κατέγραψε τα κριτήρια και τις παραμέτρους, τις ανάγκες και τα ελλείμματα της εκκλησιαστικής διακονίας στο δύσκολο πεδίο της ασθένειας, όπου δοκιμάζονται ανθρώπινες αντοχές, ελπίδες και απώλειες,

Ακολούθησε συζήτηση μέσα σε κλίμα περίσκεψης και ειλικρίνειας, στο οποίο αναδείχθηκαν οι πολλές διαστάσεις του ζητήματος, καθώς και η ευθύνης για χειρισμούς με ευαισθησία, γνώση, διάκριση και σεβασμό του ασθενούς, ο οποίος (επισημάνθηκε ενδεικτικά) συχνά νιώθει δραματικά, σαν να χάνει τον ίδιο την εαυτό του, καθώς αδυνατεί να χειριστεί το ίδιο του το σώμα.  Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από τους καθηγητές Αθανάσιο Καψάλη, πρόεδρο, Γεώργιο Κουντούρη, π. Βασίλειο Θερμό, τους αναπλ. καθηγητές Δημήτριο Πασσάκο και Θανάση Παπαθανασίου, τον διδάσκοντα Αντώνιο Μέντη, από φοιτητές της Σχολής και επισκέπτες.

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου (ώρα 11:00), με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Κυριαζή, Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτής και μέλος της  Ελληνικής Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής.

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο