«Αλήθεια και Πλάνη – Η παρακαταθήκη του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου»

Στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Νέα Κηφισιά, Διεπιστημονική Ημερίδα που είχε ως τίτλο «Αλήθεια και Πλάνη – Η παρακαταθήκη του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου».

Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση φοιτητών και κοινού, συνδιοργανώθηκε με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων (ΠΕΓ) και τέθηκε υπό την αιγίδα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με σχετική απόφασή της.

Της Ημερίδας προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ.κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τους ύμνους της αναστάσιμης ακολουθίας απέδωσε ο βυζαντινός χορός της ΑΕΑΑ.

Στη θεία λειτουργία επίσης παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και εμφαντικά αναφέρθηκε στην ιερατική στελέχωση της μητροπολιτικής του περιφέρειας ως επί το πλείστον με αποφοίτους της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος, εκπροσωπώντας την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαβάζοντας το σχετικό μήνυμα και μεταφέροντας τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Στην α΄ συνεδρία προέδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, όπου ακούστηκαν οι εισηγήσεις του Πρωτ. Κυριακού Τσουρού, Δρος Θεολογίας – Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, του κ. Κωνσταντίνου Παπαχριστοδούλου, Θεολόγου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΓ και της κας Σπυριδούλας Κωσταρά, Επ. Καθηγήτριας Ψυχολογίας της ΑΕΑΑ.

Μετά από συζήτηση και διάλειμμα ακολούθησε η β΄ συνεδρία υπό την Προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ.κ. Φιλοθέου, Εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε ως εισηγητές τον κ. Αθανάσιο Καψάλη, Καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ, τον Πρωτ. Βασίλειο Θερμό, Αν. Καθηγητή Ποιμαντικής της ΑΕΑΑ – Ψυχίατρο (το κείμενο του κωλυομένου εισηγητού ανέγνωσε ο Επ. Καθηγητής Καινής Διαθήκης της ΑΕΑΑ κ. Δημήτριος Πασσάκος) και τον Οικ. Ανδρέα Γκατζέλη, Πρόεδρο του Πνευματικού Συμβουλίου της ΠΕΓ.

Την Επιστημονική Ημερίδα παρακολούθησε διά ζώσης ο Αντιπρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Κιέβου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεβ. π. Rostyslav Snihirov (μέσω μετάφρασης στην αγγλική γλώσσα), μαζί με φοιτητή Erasmus+ του ομοταγούς ΑΕΙ της αλλοδαπής. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Pemptousia TV.

H Εκδήλωση είναι διαθέσιμη μέσω της Pemptousia TV στους παρακάτω υπερσυνδέσμους:
Α’ ΜΕΡΟΣ
Β’ ΜΕΡΟΣ

 

Αναδημοσίευση στο: https://www.romfea.gr/diafora/50437-alitheia-kai-plani-i-parakatathiki-tou-p-antoniou-alevizopoulou

Upcoming Events

en_GB
Skip to content