Διάλεξη για την «Ανταπόκριση του αρχιτεκτονικού σχεδίου στην κλιματική αλλαγή» στην ΑΕΑΑ

“Climate responsive design” είναι ο τίτλος της διάλεξης που πραγματοποίησε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας ο Καθηγητής του Τμήματος Καλών Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ayvansaray της Κωνσταντινούπολης κ. Atlihan Karacali.

Την ομιλία του κ. Atlihan Karacali, ο οποίος έχει ειδικευθεί στην Αρχιτεκτονική των Νεολιθικών ανασκαφικών σημείων της Ανατολίας, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ και οι φοιτητές/τριες των Προγραμμάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Ιερατικών Σπουδών.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ κ. Αθανάσιος Καψάλης προσφωνώντας τον κ. Karacali, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, ως προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, έχει μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του αφοσιωθεί από τη δεκαετία του 1990 στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε, υπογράμμισε, η διδασκαλία της Εκκλησίας περιγράφει με σαφήνεια μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη αφενός τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό και αφετέρου με τον συνάνθρωπο και εν γένει το περιβάλλον, ως μία κάθετη και οριζόντια σχέση, που έχει χαρακτηριστεί ως Σταυροειδής.

Η πρόσκληση του κ. Karacali έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus Plus από την Υπεύθυνη του Τμήματος, Δρ. Νέλλη Κοντογιάννη, που με συνέπεια έχει αφοσιωθεί στον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό.

Τέλος, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΣ, η ανάγκη να σεβόμαστε το περιβάλλον είναι διαχρονική και γι’ αυτό θα είναι πάντοτε επίκαιρη.

Για τον ίδιο λόγο ενθάρρυνε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της ΑΕΑΑ να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα εκδηλώσεων Weather Engines, που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας.

romfea.gr

Upcoming Events

en_GB
Skip to content