Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι και η ψυχική νέκρωση»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι

και η ψυχική νέκρωση»

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου», με θέμα: «Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι και η ψυχική νέκρωση».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Κυριαζής, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, με ερευνητικό έργο στην κλινική ψυχολογία, σε σχέση μάλιστα με την χριστιανική πίστη, την τέχνη και την αρχαιοελληνική τραγωδία.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. καθηγητής, παρουσίασε τον καλεσμένο και έκανε την εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης, ο δε επίκ. καθηγητής π. Παύλος Κουμαριανός συντόνισε την συζήτηση μετά την ομιλία.

Ο ομιλητής προσέγγισε την ψυχική νέκρωση, δηλαδή έναν εφιαλτικός εγκλωβισμό στον οποίο μπορεί να περιέλθει κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια του βίου του, είτε υπό την τυραννία άλλου προσώπου, είτε υπό την κυριάρχησή του από κάποιο ψεύδος στο οποίο θεμελιώνει τη ζωή του («ζωτικό ψέμμα»). Καμβάς του ομιλητή ήταν οι τρεις πειρασμοί του Χριστού στην έρημο (Ματθ. 4:1-11),  όπως αυτοί ερμηνεύτηκαν από τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στον μύθο του Μεγάλο Ιεροεξεταστή (ο οποίος περιλαμβάνεται στο  κορυφαίο έργο του «Αδερφοί Καραμάζωφ»)..

Ακολούθησε συζήτηση η οποία βάθυνε περαιτέρω την πραγμάτευση του θέματος: την γοητεία που ασκεί ο ολοκληρωτισμός, τον φόβο μπροστά στην ελευθερία, το τραγικό στοιχείο των ανθρώπινων διλημμάτων, την δύσκολη σχέση μεταξύ υπέρβασης του κακού και αντιμετώπισής του κλπ. Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από τον καθηγητή π. Βασίλειο Θερό, τους αναπλ. καθηγητές Γεώργιο Κουντούρη, Δημήτριο Πασσάκο, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, και Θανάση Παπαθανασίου, τους διδάσκοντες ΕΔΙΠ Μαρία Παζάρσκη, Κλειώ Κοντογιάννη, Ιωάννη Κωτσαλά και Λαμπρινό Πλατυπόδη, τον απεσπαμένο διδάσκοντα Αντώνιο Μέντη, και από φοιτητές.

Το video της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της ΑΕΑΑ : . https://www.youtube.com/live/SsA4tsye4VM?si=cSzb5pI47sZTS9X3 .

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου, με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμος, Νομικός και Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, με θέμα την παρουσία και τα ζητήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Upcoming Events

en_GB
Skip to content