Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Μια βιωματική μαρτυρία».

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 (ώρα 11:00 – 13:30) πραγματοποιήθηκε η 9η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Νάκης, ειδικός πληροφορικής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, ο οποίος υπενθύμισε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου», και στη συνέχεια ο Δημήτριος Πασσάκος, Αναπλ. Καθηγητής Καινής Διαθήκης, παρουσίασε τον καλεσμένο και, μετά την ομιλία, συντόνισε την συζήτηση.

Ο κ. Νάκης μίλησε για την πολυετή εμπειρία του από την συμμετοχή του σε πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της χώρας. Παρουσίασε την συνθετότητα του ζητήματος, καθώς η αγάπη και η στήριξη αναμετρώνται με πραγματικά προβλήματα, αλλά και με τον φόβο ή την μισαλλοδοξία. Περιστατικά τα οποία ο κ. Νάκης αφηγήθηκε δειγματικά, φώτισαν με ένταση τα κριτήρια και τον τρόπο δράσης, καθώς και το μυστήριο του εμπλουτισμού κάθε ανθρώπου από την σχέση του με τον ριζικά άλλον. Σημειωτέον ότι στο βιβλίο του «Επόμενη στάση, Αγάπη» (εκδ. Αρμός 2022) έχει καταγράψει πλήθος περιστατικών και αφηγήσεων, οι οποίες κατορθώνουν να φανερώσουν αθέατα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και συνύπαρξης. Ακολούθησε εκτενής διάλογος, ο οποίος, με την ποικιλία θέσεων εμβάθυνε σε πολλές παραμέτρους του ζητήματος και στις αξιώσεις οι οποίες απορρέουν από την χριστιανική ταυτότητα. Στο τέλος ο κ. Νάκης προσέφερε στη βιβλιοθήκη της Σχολής αντίτυπο του βιβλίου του.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΑΕΑΑ Αθανάσιος Καψάλης, οι καθηγητές Ανάργυρος Παπαρίδης, Μιχαήλ Μαντζανάς, π. Βασίλειος Θερμός, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βασιλική Μαυροσκά, π. Δημήτριος Κουτσούρης, π. Παύλος Κουμαριανός, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, καθώς και οι διδάσκοντες -ουσες Μαρία Παζάρσκη, Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Δέσποινα Πάνου, Λαμπρινός Πλατυπόδης, Δημήτριος Δουκάκης, Ιωάννης Κωτσαλάς, Αγλαΐα Γεωργούση, καθώς και Νέλλη Κοντογιάννη, Μαρία Μπουρμπούλη κ.ά.

Η επόμενη (και τελευταία της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς) συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24Μαΐου, με ομιλητή τον κ. Αλέξιο Λάππα, ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών.

Ιστοσελίδα: https://www.plision.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/Plision.Streetwork

 

 

Upcoming Events

en_GB
Skip to content