Μηνύματα Προέδρου ΑΕΑΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΕΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ Α´ (ΠΕΜΠΤΗ 30-2-2023)

“Ο από Σοφίας δημοπρόβλητος Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄, αποτελεί υπόδειγμα σεμνής διαποίμανσης για τους αρχιερείς και παράδειγμα υπομονής και καρτερικότητας για τους κληρικούς και τους λαϊκούς, ακριβώς επειδή ο αρχιερατικός του βίος κινήθηκε μεταξύ του «Ωσαννά» και του «Σταύρωσον». Θεωρείται δημοπρόβλητος, διότι ακόμα και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής εντόπισε την εκκλησιαστική δυσαρμονία της απομάκρυνσής του και μιμούμενος τη στάση των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, τον αποκατέστησε στον Οικουμενικό θρόνο. Άλλωστε, ο νομοθέτης «κανουνί-Σουλτάνος» είχε πεισθεί από τον Πατριάρχη ότι ενεργούσε ως συνεχιστής μιας ιδιόμορφης παράδοσης των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια αυτή περίοδο, της πατριαρχίας Ιερεμίου Α΄ και της βασιλείας του Σουλεϊμάν Α΄, διασώζονται πολλές εκκλησίες από βέβαιη καταστροφή, ανοικοδομείται η μονή Σταυρονικήτα Αγ. Όρους, ενώ, μια εμβληματική προσωπικότητα αφικνείται με το παιδομάζωμα στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκει γόνιμο έδαφος για να υπηρετήσει την ίδια ιδέα από ένα άλλο μετερίζι. Είναι ο Μιμάρ Σινάν ή Ιωσήφ Δογάνογλου, που μετά το θάνατό του όλοι θα διαπιστώσουν ότι τα ναόσχημα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα στην κάτοψή τους σχηματίζουν εγγεγραμμένο σταυροειδή ναό με τρούλο. 
Η ειρηνική συνύπαρξη ρωμηών και τούρκων, που με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτικές παραδόσεις ζουν επί αιώνες στον ίδιο τόπο, αποτελεί την πεμπτουσία της παρακαταθήκης του Πατριάρχου Ιερεμίου Α΄. Παρακαταθήκη μαρτυρίας Χριστού παρατεινόμενου στους αιώνες, παρακαταθήκη Αγάπης για τον συνάνθρωπο και προβολή μιας ήρεμης δύναμης στην υπηρεσία της υπεράσπισης του δικαίου του Ευαγγελίου του Χριστού, στοιχεία που συνέχουν και κοσμούν την προσωπικότητα όλων των έως σήμερα Πατριαρχών, κάνοντάς μας υπερήφανους ως Χριστιανούς, αλλά και «εν τοις πράγμασι», μετόχους-μύστες της θείας παιδαγωγίας”.

Αθανάσιος Καψάλης

Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου

της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας

Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Μήνυμα του νέου Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ προς τους φοιτητές της Σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

 

Καλωσορίζω τους παλαιούς και τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών, PROGRAMME OF STUDY: MANAGEMENT OF ECCLESIASTICAL RELICS και Εξομοίωσης Πτυχίου Ιερατικών Σπουδών της Σχολής μας, ευχόμενος ένα νέο δημιουργικό και ευλογημένο νέο ακαδημαϊκό και εκκλησιαστικό έτος, με όρεξη για δουλειά από όλους μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όσες και οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αρκετές από τις οποίες έχουν ως επίκεντρο τη Σχολή μας. Τίποτε όμως δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο με τη βοήθεια το Θεού.

Η λειτουργία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας, ως μοναδικού εις το εξής από τα έως τώρα υφιστάμενα ΑΕΙ των ΑΕΑ στην Εκκλησία της Ελλάδος υπό ενιαία διοίκηση από το επόμενο έτος και αλλαγές, όπως: η νέα δομή του Πρυτανικού Συμβουλίου (ΑΕΣ), η άνοδος του επιπέδου των εισακτέων με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (με τη Σχολή μας να υπερβαίνει την ελάχιστη βάση πολλών αρχαιότερων ΑΕΙ), η απόκτηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων μέσα από τη διασύνδεσή τους με ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις με τα ομότεχνα ΑΕΙ στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα όπως αναφέρονται στο νέο Νόμο, ήρθαν για να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών όλων μας και να δώσουν νέα προοπτική στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ως παραγωγική σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ), εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και πρόσβαση σε αυτήν έχουν οι επιτυχόντες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή άλλου ισότιμου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τους όρους του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας εντάσσονται σε μισθολογική βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και σύμφωνα με τον νέο Νόμο η Σχολή έχει ως αποστολή της:

α) Να καταστήσει τους φοιτητές της κοινωνούς των αξιών της Ορθόδοξης Πίστης και του Χριστιανισμού.

β) Να παράσχει στους φοιτητές της την κατάλληλη αγωγή και τις αναγκαίες γνώσεις, μέσω της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης, σε ανώτατο μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο, αφού «Πρᾶξις Θεωρίας Ἐπίβασις».

γ) Να προβάλει και να αξιοποιήσει της ιστορικές πηγές της Ορθόδοξης Πίστης και της Παράδοσης, τα μνημεία και τα κειμήλια της Ορθοδοξίας και τους εν γένει θησαυρούς της πνευματικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της απανταχού Ορθοδοξίας, υπηρετώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία.

δ) Να αναπτύξει στους φοιτητές πνεύμα ενότητας, αγάπης, συνεργασίας, που με τη σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν στους πιστούς της Ορθοδοξίας και σε κάθε άτομο στον κοινωνικό περίγυρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την ειρηνική αρμονική συμβίωση τόσο σε Εθνικό όσο και σε Οικουμενικό επίπεδο.

Με την ελπίδα ότι το Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής και οι παλαιοί και νέοι φοιτητές και φοιτήτριες θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της Ελληνικής Πολιτείας και της Ελλαδικής Εκκλησίας, σας καλωσορίζω στη νέα πραγματικότητα, που όπως κάθε νέο ταξίδι θα μας αποκαλύψει πολλές μικρές και μεγάλες ευχάριστες στιγμές μελέτης των χριστιανικών γραμμάτων, στιγμές συγκινήσεων αλλά και πνευματικής μέθεξης, κάτι που λείπει από πολλούς πνευματικούς χώρους τα τελευταία χρόνια και ομολογουμένως το έχουμε όλοι ανάγκη. Έχει ειπωθεί ότι αν κάποιος σου δώσει οδηγίες για κάποιο ταξίδι, σου αφαιρεί τη δυνατότητα να περιπλανηθείς. Ωστόσο, τα αχαρτογράφητα νερά κρύβουν κινδύνους και καλό είναι να γνωρίζουμε τους βασικούς. Οι απόφοιτοι της ΑΕΑΑ, εφόσον κληθούν και θελήσουν να αποτελέσουν τα μελλοντικά στελέχη της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω.

Οι εξαίρετοι Καθηγητές σας, σύσσωμο το Διοικητικό Προσωπικό που υποδειγματικά διεκπεραιώνει τον οργανωτικό μας σύνδεσμο και η μετριότητά μου, είμαστε δίπλα σας και σας ευχόμαστε καλό και ευλογημένο ακαδημαϊκό έτος.

Αθανάσιος Καψάλης

Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου

της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας

Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Upcoming Events

en_GB
Skip to content