Παραβατικές γυναίκες: Από τον εγκλεισμό και την παραμόρφωση, στην εμπιστοσύνη και τη μεταμόρφωση

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 (ώρα 11:00-13:00) πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Ομιλητής ήταν ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, συντονιστής του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, με θέμα: «Παραβατικές γυναίκες: Από τον εγκλεισμό και την παραμόρφωση, στην εμπιστοσύνη και τη μεταμόρφωση».

Ο Πρόεδρος της Σχολής Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην ΑΕΑΑ, άνοιξε την εκδήλωση και σκιαγράφησε την σημασία του θέματος. Στη συνέχεια ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής στην ΑΕΑΑ παρουσίασε τον ομιλητή και (μετά την διάλεξή του) συντόνισε την συζήτηση.

Ο ομιλητής κ. Πυρουνάκης (γιος του αείμνηστου π. Γεωργίου Πυρουνάκη, αγωνιστή της ελευθερίας και εμπνευστή πολλών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης) μίλησε από την πολύχρονη και τρέχουσα εμπειρία του ως διατελέσας διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβών και πλέον συντονιστής του Δικτύου. Ανέδειξε την ανάγκη να καταλάβει κανείς τον κόσμο της φυλακής και την παραβατική συμπεριφορά ως απόληξη κάποιου τραύματος, να ερμηνεύσει τα αίτια και να αναγνωρίσει τους έγκλειστους ως μοναδικά πρόσωπα. Τόνισε ότι η ουσιαστικότερη βοήθεια είναι η παροχή εκπαίδευσης ώστε να διανοίγονται δυνατότητες για επαγγελματική τακτοποίηση των αποφυλακισμένων. Ανέφερε περιστατικά με συγκλονιστικό βάθος και υπογράμμισε τη σημασία μιας αλληλέγγυας στάσης η οποία δέχεται τον βοηθούμενο ως συνοδοιπόρο και όχι ως παθητικό δέκτη.

Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαρτυρία της η κ. Χριστίνα Κολοβού, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής, η οποία είχε συνεργαστεί με τον κ. Πυρουνάκη όταν υπηρετούσε ως Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με δικαιοδοσία και στην περιοχή των φυλακών. Ακολούθησε εγκάρδια συζήτηση αξιώσεων, με την οποία βάθυνε η προσέγγιση, η πληροφόρηση και ο προβληματισμός.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι καθηγητές της ΑΕΑΑ Σπυριδούλα Κωσταρά, Ανάργυρος Παπαρίδης, Δημήτριος Πασσάκος, Γεώργιος Κουντούρης, Μιχαήλ Μαντζανάς, π. Δημήτριος Κουτσούρης, π. Παύλος Κουμαριανός, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Βιβή Μαυροσκά, καθώς και οι διδάσκοντες -ουσες Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Νέλλη Κοντογιάννη, Μαρία Παζάρσκη, Κλειώ Κοντογιάννη, Αγγελική Κούκη, Δέσποινα Πάνου, Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, Αντώνιος Μέντης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Πέμπτη, σύμφωνα με Πρόγραμμα το οποίο έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής (όπου και λεπτομέρειες για τους τρόπους συμμετοχής και την χορήγηση Βεβαιώσεων Παρακολούθησης).

Upcoming Events

en_GB
Skip to content