Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «Τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα και η Αποτύπωσή τους στον Κινηματογράφο»

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

«Τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα και η Αποτύπωσή τους στον Κινηματογράφο»

 

Την Τετάρτη 15 Μαΐου θα τελεσθεί στη Σχολή Θεία Λειτουργία, ώρες 08:00-10:30.

Θα ακολουθήσει διάλεξη και συζήτηση του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ, ώρα 11:00.

Ομιλητής: Δημήτρης Ουλής, πτ. Θεολογίας, Δρ.  Ανθρωπολογίας της Θρησκείας, καθηγητής θεολόγος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη «εναλλακτικών» μορφών θρησκευτικότητας, καθώς και στη σχέση της θρησκείας με τον κινηματογράφο και την δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα (pop culture). Σχετικά βιβλία του: Η Ευδαιμονία της άγνοιας: Ένα σχόλιο στην τετραλογία “The Matrix (Αρμός 2022), Ο Διάβολος στο Celluloid. Εξορκισμοί, πνευματικός κόσμος και άλλα άνθη του κακού στις ταινίες υπερφυσικού τρόμου (Αρμός 2021), Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε περίοδο κρίσης: Μια ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta (Α/συνέχεια, 2014), Ciné Theology: Κείμενα για τη θρησκεία, τη θεολογία και τον κινηματογράφο, και πώς να τα παντρέψετε μέσα στην τάξη (Αρμός, υπό έκδοση).

 

Θέμα: «Τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα και η Αποτύπωσή τους στον Κινηματογράφο».

Περίληψη: Στην εισήγηση θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μία γεύση από τον κόσμο των «Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων» (ΝΘΚ) καθώς και με ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές αποτυπώσεις τους. Θα αναμετρηθούμε με στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν εξυφανθεί γύρω από τα κινήματα αυτά, και θα προβούμε σε ορισμένες επιστημολογικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις, τις οποίες θεωρούμε κρίσιμες για μία κατά το δυνατόν, νηφαλιότερη και ψυχραιμότερη μελέτη τους. Τέλος, με τη βοήθεια συγκεκριμένων κινηματογραφικών παραδειγμάτων, θα στοιχειοθετήσουμε ένα μοντέλο ταξινόμησης –ή μία «βασική τυπολογία» – των ΝΘΚ και θα στοχαστούμε τις προοπτικές που αυτά διανοίγουν στο πλαίσιο του σύγχρονου παγκόσμιου θρησκευτικού χάρτη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πέραν των φοιτητών και φοιτητριών της ΑΕΑΑ, οι συναντήσεις του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ενδιαφερόμενη. Χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

Οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού  Κύκλου» μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) μέσω του καναλιού της ΑΕΑΑ στο youtube.  Όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθούν μπορούν να συνδεθούν στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFX5ff5j5lYEaUYet_YkaaQ/featured

Προκειμένου να καταγράφονται οι παρακολουθούντες οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, οφείλουν να στείλουν δύο email στην ΑΕΑΑ (στο course@aeaa.gr): ένα κατά την έναρξη γράφοντας «ΕΝΑΡΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ», και ένα στην λήξη της εκδήλωσης, γράφοντας «ΛΗΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ».

Παράδειγμα: «ΕΝΑΡΞΗ, ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ», και: «ΛΗΞΗ,  ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ».

Όσοι δεν είναι φοιτητές, ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία χωρίς να αναγράφουν ΑΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Για να μετρήσουν ως παρουσία (και ως δικαίωμα σε βεβαίωση παρακολούθησης), οι παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι και 5 λεπτά από την έναρξη και μέχρι 5 λεπτά από την λήξη της εκδήλωσης. E-mails σε άλλες χρονικές στιγμές δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Επαναλαμβάνεται ότι η διαδικτυακή παρακολούθηση δεν μετρά ως παρουσία για τους φοιτητές της ΑΕΑ Αθήνας, οι οποίοι, όπως έχει διευκρινιστεί, οφείλουν φυσική παρουσία.

[ H φωτογραφία είναι από το https://images.app.goo.gl/FDnGkASAHJaDkJyG6 ].

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο