C0VID SELF TEST ΦΟΙΤΗΤΏΝ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ COVID SELF TEST ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφασηη οποία ορίζει την  εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, που λαμβάνουν μέρος με φυσική παρουσίαστην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους φοιτητές, που λαμβάνουν μέρος με φυσική παρουσία, στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Άρθρο 2

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 –
Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας προσέλευσης των υπόχρεων στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Άρθρο 3

Διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων

1. Κάθε αρμόδιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Υπουργείο ή φορέας αποστέλλει στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» και στη Γενική Γραμματεία Πληροφορια- κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου, προσώπων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 1.

Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙ- ΚΑ ΑΕ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων και τη διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε αυτούς.

2. Μετά από την ταυτοποίηση της παρ. 1, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούμενων αυτών, ενημερώνει το ανωτέρω σύστημα.

Άρθρο 4

Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Υποχρεωτική δήλωση του αποτελέσματος

1. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

2. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον και σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

3. Οι φοιτητές επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Οι φοιτητές που δεν μπορούν να αυθεντικοποιηθούν και, ως εκ τούτου, δεν δύνανται να υποβάλλουν τα αποτελέσματα ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων, συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, την οποία υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

4. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλώση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, υποχρεούνται κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, να την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδίδουν, στο αρμόδιο όργανο, είτε ηλεκτρονικά είτε έγχαρτα.
Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, εκτυπώνουν.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1 μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), αφού επιδείξουν τη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/ είσες ως θετικοί/ές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή επαναληπτικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, στην οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται κανονικά στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους.

5. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης ή ηλεκτρονικής προσκόμισης της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1 μπορούν να συμπληρώσουν και να υπογράψουν χειρόγραφα τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

6. Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 29 του ν. 4727/2020.

7. Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να επιλέξουν τη δι- εξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. Η διεξαγωγή του δια- γνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προσέλευση του προσώπου στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να προσέλθουν στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

8. Η δήλωση διατηρείται από τους υπόχρεους για μία εβδομάδα από την έκδοσή της και επιδεικνύεται, εφόσον ζητηθεί από αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Άρθρο 5

Συνέπειες για τα υπόχρεα πρόσωπα

1. Ο υπεύθυνος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι υποχρεωμένος να διαπιστώνει ότι τα πρόσωπα του άρθρου 1 έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 και 4 και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

2. Ο ανωτέρω υπεύθυνος υποχρεούται να μην επιτρέψει την είσοδο στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων σε όσους από τους υπόχρεους του άρθρου 1 α) δεν έχουν υποβληθεί στη διενέργεια του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ή δεν επιδεικνύουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 4 δήλωση αποτελέσματος ή β) προσκομίζουν δήλωση θετικού αποτελέσματος, που προέκυψε από τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου.

3. Σε κάθε περίπτωση, ο ανωτέρω υπεύθυνος υποχρεούται να ενημερώνει τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη συμμόρφωσής τους με αυτές.

Άρθρο 6

Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1. Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 4, η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Α’ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ διέπεται από Μνημόνιο Συνεργασίας που καταρτίζεται μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών και τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο που συνάπτεται κατά τα ανωτέρω.

2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας, επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται, και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1.

3. Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και η) ημερομηνία δήλωσης.

4. Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.

5. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η υποχρεωτική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των υπαγόμενων προσώπων του άρθρου 1, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 4790/2021 και το άρθρο 27 του ν. 4792/2021

Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.35102/2021
ΦΕΚ 2365/Β/5-6-2021
Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, που λαμβάνουν μέρος με φυσική παρουσία, στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) Των άρθρων 2 και 96 του ν. 4790/2021 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» (Α’ 48),

β) του άρθρου 27 του ν. 4792/2021 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις» (Α’ 54), γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133) και, ιδίως, της περ. 22 του άρθρου 119, σε συνδυασμό με το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98),

δ) του ν. 4727/2020 Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις (Α’ 184), και ιδίως του Κεφαλαίου Στ’ του Μέρους Α’ αυτού και ε) των π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31), 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148), 40/2020 «Ορ

γανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85), 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119) και 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123).

2.Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 33506/28.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00» (Β’ 2233).

3.Την υπό στοιχεία 60243/Ζ1/27.5.2021 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021» (Β’ 2245).

4.Την υπό στοιχεία 169/Y1/8.1.2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευάγγελο Συρίγο» (Β’ 33).

5.Την υπό στοιχεία Υ6/9.7.2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902).

6.Την από 12.5.2021 γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

7.Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.35101/4.6.2021 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

8.Την ανάγκη προστασίας και διασφάλισης της υγείας των φοιτητών, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους φοιτητές, που λαμβάνουν μέρος με φυσική παρουσία, στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Άρθρο 2

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας προσέλευσης των υπόχρεων στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Άρθρο 3

Διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων

1.Κάθε αρμόδιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Υπουργείο ή φορέας αποστέλλει στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου, προσώπων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 1. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων και τη διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε αυτούς.

2.Μετά από την ταυτοποίηση της παρ. 1, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούμενων αυτών, ενημερώνει το ανωτέρω σύστημα.

Άρθρο 4

Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Υποχρεωτική δήλωση του αποτελέσματος

1.Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

2.Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον και σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

3.Οι φοιτητές επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Οι φοιτητές που δεν μπορούν να αυθεντικοποιηθούν και, ως εκ τούτου, δεν δύνανται να υποβάλλουν τα αποτελέσματα ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων, συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, την οποία υπο- χρεούνται να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

4.Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, υποχρεούνται κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, να την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδίδουν, στο αρμόδιο όργανο, είτε ηλεκτρονικά είτε έγχαρτα.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, εκτυπώνουν. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1 μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), αφού επιδείξουν τη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου. Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/ είσες ως θετικοί/ές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή επαναληπτικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, στην οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται κανονικά στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους.

5.Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης ή ηλεκτρονικής προσκόμισης της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1 μπορούν να συμπληρώσουν και να υπογράψουν χειρόγραφα τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

6.Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 29 του ν. 4727/2020.

7.Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. Η διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προσέλευση του προσώπου στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να προσέλθουν στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

8.Η δήλωση διατηρείται από τους υπόχρεους για μία εβδομάδα από την έκδοσή της και επιδεικνύεται, εφόσον ζητηθεί από αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Άρθρο 5

Συνέπειες για τα υπόχρεα πρόσωπα

1.Ο υπεύθυνος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι υποχρεωμένος να διαπιστώνει ότι τα πρόσωπα του άρθρου 1 έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 και 4 και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

2.Ο ανωτέρω υπεύθυνος υποχρεούται να μην επιτρέψει την είσοδο στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων σε όσους από τους υπόχρεους του άρθρου 1 α) δεν έχουν υποβληθεί στη διενέργεια του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ή δεν επιδεικνύουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 4 δήλωση αποτελέσματος ή β) προσκομίζουν δήλωση θετικού αποτελέσματος, που προέκυψε από τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου.

3.Σε κάθε περίπτωση, ο ανωτέρω υπεύθυνος υποχρεούται να ενημερώνει τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη συμμόρφωσής τους με αυτές.

Άρθρο 6

Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 4, η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Α’ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ διέπεται από Μνημόνιο Συνεργασίας που καταρτίζεται μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών και τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο που συνάπτεται κατά τα ανωτέρω.

2.Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας, επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται, και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1.

3.Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και η) ημερομηνία δήλωσης.

4.Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.

5.Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η υποχρεωτική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των υπαγόμενων προσώπων του άρθρου 1, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 4790/2021 και το άρθρο 27 του ν. 4792/2021.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο