Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι και η Ψυχική Νέκρωση

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

«Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού,

ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι

και η Ψυχική Νέκρωση»

 

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου θα τελεσθεί στη Σχολή  Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων από τις  8.30 έως 10.00

Θα ακολουθήσει διάλεξη και συζήτηση του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ, ώρα 11:00.

Ομιλητής: κ. Δημήτριος Κυριαζής, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής.

Θέμα: «Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι και η ψυχική νέκρωση».

Δυο λόγια για το θέμα: Ψυχική νέκρωση είναι ένας εφιαλτικός εγκλωβισμός, με αίτια ψυχικά και πνευματικά, στον οποίο μπορεί να περιέλθει κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάτω από ορισμένες συνθήκες. Ο ομιλητής θα προσεγγίσει το θέμα του  ψυχαναλυτικά και θεολογικά (και θα δώσει προοπτική εξόδου) υπό το πρίσμα των τριών πειρασμών του Χριστού στην έρημο (Ματθ. 4:1-11),  βασιζόμενος   στον μύθο του Μεγάλο Ιεροεξεταστή του  Ντοστογιέφσκι  (που περιλαμβάνεται στο  κορυφαίο έργο του «Αδερφοί Καραμάζωφ»).

Δυο λόγια για τον ομιλητή: Ο κ. Κυριαζής είναι Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος Ψυχαναλυτής, Αναλυτής  ομάδας και οικογένειας. τ. Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας» και μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Ψυχαναλυτικών Εταιρειών» (IFPS), φίλος και  συνεργατης του περιοδικού «Σύναξη».  Στις εργασίες του ενδιαφέρεται για την συνάντηση  Ψυχανάλυσης και  Ορθόδοξης   χριστιανικής   σκέψης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πέραν των φοιτητών και φοιτητριών της ΑΕΑΑ, οι συναντήσεις του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ενδιαφερόμενη. Χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

Οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού  Κύκλου» μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) μέσω του καναλιού της ΑΕΑΑ στο youtube.  Όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθούν μπορούν να συνδεθούν στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFX5ff5j5lYEaUYet_YkaaQ/featured

Προκειμένου να καταγράφονται οι παρακολουθούντες οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, οφείλουν να στείλουν δύο email στην ΑΕΑΑ (στο course@aeaa.gr): ένα κατά την έναρξη γράφοντας «ΕΝΑΡΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ», και ένα στην λήξη της εκδήλωσης, γράφοντας «ΛΗΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ».

Παράδειγμα: «ΕΝΑΡΞΗ, ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ», και: «ΛΗΞΗ,  ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ».

Όσοι δεν είναι φοιτητές, ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία χωρίς να αναγράφουν ΑΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Για να μετρήσουν ως παρουσία (και ως δικαίωμα σε βεβαίωση παρακολούθησης), οι παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι και 5 λεπτά από την έναρξη και μέχρι 5 λεπτά από την λήξη της εκδήλωσης. E-mails σε άλλες χρονικές στιγμές δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Επαναλαμβάνεται ότι η διαδικτυακή παρακολούθηση δεν μετρά ως παρουσία για τους φοιτητές της ΑΕΑ Αθήνας, οι οποίοι, όπως έχει διευκρινιστεί, οφείλουν φυσική παρουσία.

[ Ο ζωγραφικός πίνακας της ανάρτησης («Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», είναι από το https://gr.pinterest.com/pin/427701295839806618/  ].

Upcoming Events

en_GB
Skip to content