«Άτομα με οπτική αναπηρία: Πρακτικές εξάλειψης φαινομένων διακρίσεων και αποκλεισμού»

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Άτομα με οπτική αναπηρία:

Πρακτικές εξάλειψης φαινομένων διακρίσεων και αποκλεισμού»

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου», με θέμα: «Άτομα με οπτική αναπηρία: Πρακτικές εξάλειψης φαινομένων διακρίσεων και αποκλεισμού».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, εκπαιδευτής ενηλίκων, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. καθηγητής, εξήγησε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις της Σχολής για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, παρουσίασε τον καλεσμένο και έκανε την εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης. Η αναπλ. καθηγήτρια Σπυριδούλα Κωσταρά μίλησε συνοπτικά για το οπτική αναπηρία και την αφή  και συντόνισε την συζήτηση μετά την ομιλία.

Ο ομιλητής προσέγγισε τις έννοιες των Ατόμων με οπτική Αναπηρία (άτομα με μερική απώλεια όρασης και άτομα με ολική απώλεια όρασης). Με εξαιρετική διαύγεια, αμεσότητα και σαφήνεια (και με απτά παραδείγματα μέσα στον χώρο) μύησε το ακροατήριο το “λευκό μπαστούνι”, τις τεχνικές συνοδείας τυφλών και την οργάνωση της καθημερινότητάς τους, ώστε να έχουν αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση. Παρουσίασε περιεκτικά αφενός τα εμπόδια και αφετέρου τις πρακτικές για την αποφυγή τους. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης προβλήθηκαν μικρά χρήσιμα βίντεο.

Ακολούθησε συζήτηση η οποία βάθυνε την πραγμάτευση του θέματος, έδωσε την ευκαιρία επεκτάσεων και έφερε στο προσκήνιο τα καίρια ζητήματα: Την εννόηση της αναπηρίας ως μέρους της ανθρώπινης φύσης και ευαλωτότητας, ζητήματα πολιτισμού και τον καίριο ρόλο της παιδείας. Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από τους καθηγητές π. Βασίλειο Θερμό, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, αναπλ. καθηγητές -τριες Κωνσταντίνο Βαφειάδη, Γεώργιο Κουντούρη, Βασιλική Μαυροσκά, Σπυριδούλα Κωσταρά, Θανάση Παπαθανασίου, επ. καθηγητή π. Παύλο Κουμαριανό, και φοιτητές.

Το video της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της ΑΕΑΑ : . https://www.youtube.com/watch?v=9kjegFi6IaU .

 

 

Upcoming Events

en_GB
Skip to content