Ένας ήρωας στην προκυμαία. Ο σωτήρας 300.000 ψυχών στη Σμύρνη του ’22

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Ένας ήρωας στην προκυμαία.

Ο σωτήρας 300.000 ψυχών στη Σμύρνη του ’22»

 

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 (ώρα 11:00 – 13:30) πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής.

Την συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, ο οποίος υπενθύμισε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου», και στη συνέχεια ο π. Δημήτριος Κουτσούρης, Αναπλ. Καθηγητής Πατρολογίας συντόνισε την συζήτηση, την οποία και έκλεισε ο Πρόεδρος της Σχολής Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος παρουσίασε με γλαφυρότητα και δύναμη ταυτόχρονα, παρουσίασε την εμπνευσμένη και θυσιαστική δράση του Αμερικανού Έιζα Τζένινγκς (Asa Jennings, 1877-1933) κατά την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, και ειδικά της Σμύρνης. Υπολογίζεται ότι με τις θαρραλέες και ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες του ο Τζένινγκς, ο οποίος ήταν πιστός Χριστιανός (χρημάτισε μάλιστα Μεθοδιστής ιερέας και μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων – ΥΜCA) φυγάδευσε από τον όλεθρο γύρω στις 300 χιλιάδες Μικρασιάτες χριστιανούς, οι οποίοι και έφτασαν ως πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο. Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε πώς πραγματοποίησε την ιστορική του έρευνα και πώς εντόπισε αρχειακό υλικό, το οποίο και αποτύπωσε στο βιβλίο του «Ένας ήρωας στην προκυμαία. Asa K. Jennings, ο σωτήρας 300.000 ψυχών στη Σμύρνη, τον Σεπτέμβρη του ’22», εκδ. Νίκας, Αθήνα 2022, σελ. 176,

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε ιδιαίτερες πτυχές της δράσης του Τζένινγκ και στα συμφραζόμενα των κινήτρων και της στάσης του, καθώς και στον προβληματισμό τον οποίον αυτά οφείλουν να πυροδοτούν σήμερα.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι καθηγητές της ΑΕΑΑ Μιχαήλ Μαντζανάς, π. Βασίλειος Θερμός, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βασιλική Μαυροσκά, Σπυριδούλα Κωσταρά, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, καθώς και οι διδάσκοντες -ουσες Λαμπρινός Πλατυπόδης, Αντώνιος Μέντης, Μαρία Παζάρσκη, Χριστίνα Κολοβού, Αγλαΐα Γεωργούση, Νέλλη Κοντογιάννη, Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, Δέσποινα Πάνου, Ιωάννης Κωτσαλάς κ.ά.

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου, με θέμα: «Ιεροσύνη: Καταφύγιο για κοινωνικά απροσάρμοστους;» και ομιλητή τον π. Θεοδόσιο Μαρτζούχο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Πρεβέζης και συγγραφέα.

 

Upcoming Events

en_GB
Skip to content