Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «Από το χάος της ζωής, στην ασφάλεια του καθρέφτη!»

Με την συνάντηση της Τετάρτης 24 Μαΐου 2023 (10η συνάντηση κατά σειρά) ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Αλέξιος Λάππας, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Παιδιών και Εφήβων, με θέμα «Από το χάος της ζωής, στην ασφάλεια του καθρέφτη!».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, ο οποίος υπενθύμισε την οπτική του «Επιμορφωτικού Κύκλου», και στη συνέχεια ο π. Βασίλειος Θερμός, Καθηγητής Ποιμαντικής, παρουσίασε τον καλεσμένο και, μετά την ομιλία, συντόνισε την συζήτηση.

Την χειμαρρώδη ομιλία του κ. Λάππα συνοψίζουν τα εξής λόγια του:

«Βράζει ο τόπος, φονικά, αυτοκτονίες, ο πόλεμος που μαίνεται παραδίπλα μας, κραυγές αγωνίας των νέων που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς, τους παππούδες τους: “Φοράτε μάσκες και μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί εμείς τολμάμε να πούμε πως ντυνόμαστε την άγνοια, βουλιάζοντας την αγάπη στα τρίσβαθα της χαρακωμένης ύπαρξής μας, περιμένοντας την αποδοχή”. Κι εμείς; Οι ώριμοι ενήλικες; Ιδεολόγοι των επιλογών μας, γαβγίζουμε ανέξοδα και ανεύθυνα, για να λουφάξουμε στην ημιμάθεια και τον ωχαδελφισμό μας, αφήνοντας ακόμα άλλους να παίρνουν την ευθύνη. Διπλά μέτρα και σταθμά. Διπλά μηνύματα. Πιο ρατσιστές από ποτέ, πιο διψασμένοι για ασφάλεια από ποτέ, πιο έτοιμοι για να αρχίσουμε ξανά την εξουθένωση των άλλων• της εκάστοτε κυβέρνησης, των εκπαιδευτικών των παιδιών μας, του γείτονα που είχε καλύτερη «τύχη» από εμένα. Να πιστέψετε! Αυτό μας λείπει. Να πιστέψουμε σε κάτι τολμώντας να απογοητευτούμε. Να πιστέψουμε σε μια σχέση που μπορεί ελεύθερα ο άλλος να προδώσει, να αφήσει, να γοητεύσει. Να πιστέψουμε σε μια κοινωνία που μπορεί ελεύθερα να μας φτύσει, αδιαφορήσει, προχωρήσει. Να πιστέψουμε γιατί εμείς θα έχουμε πάρει απόφαση να περπατήσουμε, παρά την εκπαίδευσή μας στην παθητικότητα, και να πεθαίνουμε καθώς τα χρόνια περνούν για να γινόμαστε κάτι πιο κοντά σε αυτό που έχουμε πιστέψει. Φανταστείτε να πιστεύαμε τότε στην Αγάπη! Αλλιώς ας πάρουμε σειρά στην γραμμή μπροστά στον καθρέφτη. Τον καθρέφτη της οθόνης, της κοινωνικής μας φοβίας, του έρωτα με τον καημένο μας εαυτό. Στην ψευτιά του μοιάζουμε όλοι τουλάχιστον ίσοι κι όμοιοι: χρήστες και καταναλωτές. Και τότε ίσως αγαπούσαμε την κοινωνική φοβία των παιδιών μας».

Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, η οποία κατέδειξε πλήθος κρίσιμων ζητημάτων τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση με επίγνωση, αυτοεξέταση και ειλικρινή τόλμη.

Πλην των φοιτητών και επισκεπτών, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΑΕΑΑ Αθανάσιος Καψάλης και διδάσκοντες / διδάσκουσες της Σχολής, μέλη Δ.Π.: Ανάργυρος Παπαρίδης, Μιχαήλ Μαντζανάς, Γεώργιος Παναγόπουλος, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βασιλική Μαυροσκά, π. Δημήτριος Κουτσούρης, π. Παύλος Κουμαριανός, Δημήτριος Πασσάκος, Κωνσταντίνος Βαφειάδης˙ μέλη ΕΔΙΠ: Μαρία Παζάρσκη, Νέλλη Κοντογιάννη Ειρήνη Τσιμπουκίδου, Δέσποινα Πάνου, Λαμπρινός Πλατυπόδης, Δημήτριος Δουκάκης, Ιωάννης Κωτσαλάς, Χριστίνα Κολοβού, Κλειώ Κοντογιάννη, Αγγελική Κούκη˙ αποσπασμένοι Αντώνιος Μέντης, Αγλαΐα Γεωργούση, Δημήτριος Δουκάκης.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για τον επόμενο «Επιμορφωτικό Κύκλο» στην προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς και για την τεχνική αναβάθμιση της διαδικτυακής μετάδοσης και μαγνητοσκόπησης των συναντήσεών του.

Ιστότοπος και βιβλίο κ. Λάππα:

www.inprosopsi.gr

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ:

 

Φωτογραφίες ημερίδας:

Upcoming Events

en_GB
Skip to content