Πέμπτη 14 Οκτωβρίου Ημερίδα ERASMUS

Την Πέμπτη 14/10/2021,  ώρα 11:00 , στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού εορτασμού των Erasmus Days 2021, πραγματοποιήθηκε στην Α.Ε.Α.Α. με μεγάλη συμμετοχή κι επιτυχία Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Erasmus+ .

 

Προσκεκλημένοι:

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Χάλκης, Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός

Πρόεδρος Εταιρίας Κυπριακών Σπουδών κ. Χ. Χοτζάκογλου.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας πραγματοποίησε στις 14.10.21 την ετήσια Ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Προγράμματος Erasmus Plus, της κινητικότητας Διδακτικού-Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών, με προσκεκλημένους: α) τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο της παλαίφατης επισκοπής της Καππαδοκίας, Αραβισσού, κ. Κασσιανό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Χάλκης και β) τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Ντέτσικας, Διευθυντής του Οικοτροφείου της Εστίας στην ΑΕΑΑ, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Προγράμματος επισημαίνοντας τις θετικές πτυχές του.

Ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Αθανάσιος Καψάλης αναφέρθηκε στις καταβολές μισού και πλέον αιώνα από το ιδρυτικό προοίμιο της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, του οποίου συνέχεια αποτελεί η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας. Επεσήμανε δε, ότι οι απόφοιτοι της ΑΕΑΑ στελεχώνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία in toto orbe terrarum, από την Κεντρώα Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή.

Στη συνέχεια τόνισε: ῾῾Η σημερινή μας συνάθροιση απευθύνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας είναι παρούσα και θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, επιστηρίζοντας και ενισχύοντας τη διάδοση του ευαγγελικού κηρύγματος, ακριβώς επειδή ο παρατεινόμενος εις τους αιώνας Σωτήρας Χριστός (Christus Prolongatus), φροντίζει για την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που Εκείνος ίδρυσε᾽᾽.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. της ΑΕΑΑ προσφωνώντας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: ῾῾Το Διδακτικό και το Διοικητικό Προσωπικό της Σχολής υποβάλει σήμερα με την εδώ παρουσία του τον Σεβασμό του προς την Μητέρα Εκκλησία, την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας και ως Παραγωγική Σχολή της Εκκλησίας της Ελλάδος Σας δηλώνουμε Θεοφιλέστατε ότι δεν λησμονούμε την προτροπή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τους κατοίκους της γειτονικής μας Κορίνθου, να μὴ μωμηθῇ ἡ διακονία᾽᾽.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Μελετών Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου υπογράμμισε ότι ῾῾ο λαός του μαρτυρικού νησιού της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα μακραίωνης υπομονής και υπόδειγμα Εθνικής Υπερηφάνειας, αφού μάλιστα στο νησί αυτό δίδαξαν ο Βαρνάβας και ο κοινός μας διδάσκαλος και Εθναπόστολος Παύλος᾽᾽, ενώ δανειζόμενος τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη επεσήμανε ότι στην Κύπρο βρίσκουμε τον ατόφιο ελληνισμό που αναζητούμε.

Περαιτέρω, στην ομιλία του συνέδεσε τις δράσεις κινητικότητας του Προγράμματος Erasmus Plus με παραδείγματα από την ιστορία της Μιας Αδιαίρετης Εκκλησίας από το κήρυγμα των Αποστόλων, τους πρώτους αναχωρητές, τις ιερές αποδημίες και τα ανώνυμα και επώνυμα οδοιπορικά όπως αυτά της Bordeaux (Itinerarium Burdigalensis) και της Εγερίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της ονοματοδοσίας του Προγράμματος Erasmus, που προέκυψε από την πληθωρική προσωπικότητα του τελευταίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός αναφέρθηκε στην μακρόχρονη εκπαιδευτική πορεία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στους διδάσκοντές της, αλλά και στο Πρόγραμμα Κινητικότητας των επιμέρους ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΑΑ, ενώ απηύθυνε σχετική πρόσκληση στους φοιτητές της Σχολής στο πλαίσιο του Erasmus Plus 2021-2027.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση ισχύει και για τις φοιτήτριες του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της ΑΕΑ Αθήνας, αφού η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να τις φιλοξενήσει σε χώρους πλησίον της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου αναφέρθηκε τόσο στο πολυσχιδές έργο του Κυπριακού ιδρύματος, όσο και στη δράση του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε τη σημασία της κινητικότητας τόσο για τους φοιτητές όσο και για το Διδακτικό Προσωπικό, ανανεώνοντας την πρόσκληση της ΕΚΣ για το επόμενο έτος, με νέες συνέργειες.

Στην σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας αναφέρθηκε η υπεύθυνη του Προγράμματος Erasmus Plus 2021-2027 για την ΑΕΑΑ, Δρ. Νέλλη Κοντογιάννη (μέλος ΕΔΙΠ), η οποία ανέπτυξε το οργανωμένο σχέδιο δράσης της Σχολής, παρουσιάζοντας έγκυρες απόψεις φοιτητών που μετείχαν στο Πρόγραμμα.

Τέλος, ανακοίνωσε την υπογραφή νέων πρωτοκόλλων συνεργασίας με αντίστοιχα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, που οδηγούν στην εξωστρέφεια και στην εκκλησιαστική ενότητα.

Πηγή: https://www.romfea.gr/diafora/46079-o-aravissoy-kassianos-stin-anotati-ekklisiastiki-akadimia-athinas?fbclid=IwAR0NWCO5D4DL7mXWq65V8ibSSajF3p857R_cKffBTCSK1JrP9BU4ksa165I

 

 

Upcoming Events

en_GB
Skip to content