«Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα»

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου», με θέμα: «Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο π. Ηλίας-Συμεών Λαουλάκος, εφημέριος  του ι. ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Βαρνάβα Αττικής.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. καθηγητής, παρουσίασε τον καλεσμένο και έκανε την εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης, ο δε αναπλ. καθηγητής Γεώργιος Κουντούρης συντόνισε την συζήτηση μετά την ομιλία.

Ο ομιλητής παρουσίασε χαρακτηριστικούς άξονες, πρόσωπα και περιπτώσεις του κέλτικου και σαξωνικού χριστιανισμού, έχοντας εργαστεί επί χρόνια στην συγκέντρωση υλικού και την εμβάθυνση σε αυτό. Με γλαφυρή και άμεση γλώσσα (η οποία εξέφραζε διαυγή θεολογικά κριτήρια) κατέδειξε τις χριστιανικές ρίζες της δυτικής Ευρώπης, το βάθος και το εύρος τους που αγνοούμε, καθώς και την ανάγκη να γνωρίσουμε αυτή την δυναμική παράδοση (αλλά και τον πνευματικό αγώνα των σημερινών χριστιανών της Δύσης) όχι με επιθετικότητα ή αλαζονεία, αλλά με τον σεβασμό ο οποίος δεξιώνεται την δράση του Αγίου Πνεύματος. Την ομιλία του ο π. Ηλίας την πλαισίωσε με προβολή εικόνων από την ιστορική διαδρομή της δυτικής παράδοσης, οι οποίες μαρτυρούν την σπορά της βυζαντινής οπτικής και το μπόλιασμά της με την ιδιοπροσωπία της δυτικής ορθοδοξίας.

Ακολούθησε συζήτηση η οποία βάθυνε περαιτέρω την πραγμάτευση του θέματος: την κατανόηση της ιστορίας χωρίς στεγανά, την αδιάκοπη καρποφορία της αγιότητας, τις νοοτροπίες οι οποίες κλείνουν τους ανοιχτούς ορίζοντες της πίστης κλπ. Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από τους καθηγητές Αθανάσιο Καψάλη πρόεδρο, τους αναπλ. καθηγητές -τρια Δημήτριο Πασσάκο, Βασιλική Μαυροσκά, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Γεώργιο Κουντούρη και Θανάση Παπαθανασίου, την διδάσκουσα ΕΔΙΠ Μαρία Παζάρσκη, καθώς και από τους επισκέπτες π. Ελευθέριο Μπαλάκο (ιεραπόστολο στην Τανζανία και Μαδαγασκάρη) και π. Γεώργιο Γανωτή (ο οποίος από χρόνια έχει καθιερώσει στις αθηναϊκές ενορίες όπου υπηρετεί την τιμή στους Κέλτες αγίους).

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου, με ομιλητή τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή κ. Δημήτριο Κυριαζή και θέμα «Οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, ο Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι και η Ψυχική Νέκρωση».

Upcoming Events

en_GB
Skip to content