Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής στην ΑΕΑΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας η έναρξη του Α΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής της πόλης των Αθηνών μέσα από την πρωτοποριακή συνάντηση Εργασίας και Προβληματισμού των μελών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και των φοιτητών και φοιτητριών των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών και Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Σχολής.

Η εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσε στις κτηριακές εγκαταστάσεις της η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αττικής, αποτέλεσε το προοίμιο του πολυήμερου Α΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής της πόλης των Αθηνών, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως σημείωσε λίγο πριν την έναρξη ο Πρόεδρος της ΑΕΑΑ κ. Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Α΄ (ΥΠ.ΠΟ.Α.), η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας ως Παραγωγική Σχολή της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να είναι απούσα ή τουλάχιστον να μην συμβάλει με την δυναμική της σε μια τέτοια διοργάνωση, συστρατευόμενη στις δραστήριες και στοχευμένες προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ενώ όπως τόνισε κατά την ομιλία του, η πραγματοποιούμενη εκδήλωση έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Σχολής και με την αμέριστη συμπαράσταση σύσσωμου του Διοικητικού Προσωπικού.

Η μουσική συνάντηση με τη μορφή Μουσικού Εργαστηρίου (Workshop) είχε ως θέμα: «Ιεροψαλτικές Παραδόσεις του Ψάλλειν: Η ομοιομορφία της διαφορετικότητας» και με τη χρήση μουσικών κειμένων μετείχαν σε αυτή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΑΕΑΑ.

Δύο εξέχοντες Καθηγητές της Σχολής ανέπτυξαν ειδικά για την εκδήλωση τα θέματα εργασίας που είχαν ως τίτλο: «Παραλλαγές τόπου και χρόνου στη Λατρεία: Εκκλησιολογικοί Προβληματισμοί» (Πρωτοπρεσβ. π. Βασίλειος Θερμός, Αν. Καθηγητής Ποιμαντικής της ΑΕΑΑ, Ιατρός) και «Σάρκα ή σαρκοφάγος; Πολυμορφία και ιεραποστολική φύση της Εκκλησίας» (κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου της ΑΕΑΑ), ενώ τις δύο εισηγήσεις ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρισταμένων προς τους ομιλητές, με γόνιμες απαντήσεις, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ακαδημαϊκού διαλόγου.

Ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συνδέσμου Αττικής κ. Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας, ενός Συλλόγου με πολυετές παρελθόν και γόνιμο παρόν στην ιεροψαλτική μουσική παράδοση, αφού ευχαρίστησε τους φοιτητές για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της εκδήλωσης αφού η πόλη της Αθήνας θα αποτελέσει τη μόνιμη έδρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στα πολιτιστικά δρώμενα της Πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της.

Εξέφρασε μάλιστα την χαρά του αφού είχε διδάξει στη Σχολή πριν την ανωτατοποίησή της και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Aκαδημαϊκού Συμβουλίου για τις άρτιες υποδομές και την εξωστρέφεια της Σχολής, που συντελούν στην ακαδημαϊκή διασύνδεση με την κοινωνία των πολιτών.

Στην εκδήλωση έψαλε ο Βυζαντινός Χορός της ΑΕΑΑ υπό την διεύθυνση του Μουσικολόγου Αν. Καθηγητή της Σχολής κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη, ο οποίος συνέβαλε με την κατάθεση στοιχειοθετημένων σκέψεων κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μετείχαν στο Μουσικό Εργαστήριο χορηγήθηκαν Βεβαιώσεις παρακολούθησης και προσωπικής συμμετοχής, με το επιστημονικό κύρος και την εγκυρότητα των συνδιοργανωτών.

Φωτογραφίες εκδήλωσης:

https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-politismos/46892-a-diethnes-festival-orthodoksis-ekklisiastikis-mousikis-stin-aeaa-foto

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο