Επιμορφωτικός Κύκλος, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, «Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα»

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

«Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα»

 

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα τελεσθεί στη Σχολή θεία Λειτουργία, ώρες 08:00-10:30.

Θα ακολουθήσει διάλεξη και συζήτηση του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ, ώρα 11:00.

Ομιλητής: π. Ηλίας-Συμεών Λαουλάκος, εφημέριος  του ι. ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Βαρνάβα Αττικής.

Θέμα: «Οι άγιοι της Δύσης μέχρι το μεγάλο σχίσμα».

Δυο λόγια για το θέμα:

«Από την αποστολική εποχή το Ευαγγέλιο διαδόθηκε στη Δύση, όπως στην Ανατολή. Οι λατινικοί και κελτικοί πληθυσμοί συγκρότησαν τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Οργάνωσαν τη λατρευτική τους ζωή, την ποιμαντική τους δράση και την ασκητική τους παράδοση. Οι συγκλονιστικές ιστορικές εξελίξεις που έζησε η δυτική Ευρώπη από την κάθοδο των γερμανικών λαών επηρέασαν και την Εκκλησία των περιοχών αυτών. Εκκλησίες κλυδωνίστηκαν και άλλες ανέλαβαν το έργο της στήριξης των δοκιμαζόμενων Εκκλησιών, αλλά και της κατήχησης των επιδρομέων. Έτσι, βλέπουμε μεταξύ 5ου και 8ουαιώνα να λαμβάνει χώρα μια αληθινή ιεραποστολική εποποιία στη Δύση. Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι και τον 11ο αιώνα, η Εκκλησία της Δύσης αναδεικνύει σημαντικές μορφές επισκόπων, κληρικών, μοναχών, μαρτύρων, λαϊκών, αρχόντων, ομολογητών, ανδρών και γυναικών, που αποτελούν το συναξάρι της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας στη Δύση. Αυτές οι ιερές μορφές έμειναν άγνωστες στην υπόλοιπη Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της γεωγραφικής απόστασης, αλλά και του Σχίσματος που ακολούθησε. Η άποψη ότι οτιδήποτε δυτικό είναι ταυτόχρονα και αιρετικό, κάλυψε και υποτίμησε αυτές τις ζωντανές μαρτυρίες της Μιας Εκκλησίας και της αδιάσπαστης ενότητας στην πίστη των πρώτων δέκα αιώνων.Κι όμως, αυτοί οι άγιοι είναι η καλύτερη πρόκληση για τους Χριστιανούς της Δύσης, προκειμένου να ανατρέξουν στις ρίζες τους».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πέραν των φοιτητών και φοιτητριών της ΑΕΑΑ, οι συναντήσεις του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ενδιαφερόμενη. Χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

Οι διαλέξεις / συζητήσεις του «Επιμορφωτικού  Κύκλου» μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) μέσω του καναλιού της ΑΕΑΑ στο youtube.  Όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθούν μπορούν να συνδεθούν στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFX5ff5j5lYEaUYet_YkaaQ/featured

Προκειμένου να καταγράφονται οι παρακολουθούντες οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, οφείλουν να στείλουν δύο email στην ΑΕΑΑ (στο course@aeaa.gr): ένα κατά την έναρξη γράφοντας «ΕΝΑΡΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ», και ένα στην λήξη της εκδήλωσης, γράφοντας «ΛΗΞΗ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου ΑΕΑΑ».

Παράδειγμα: «ΕΝΑΡΞΗ, ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ», και: «ΛΗΞΗ,  ονοματεπώνυμο, ΑΜ ΑΕΑΑ».

Όσοι δεν είναι φοιτητές, ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία χωρίς να αναγράφουν ΑΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Για να μετρήσουν ως παρουσία (και ως δικαίωμα σε βεβαίωση παρακολούθησης), οι παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι και 5 λεπτά από την έναρξη και μέχρι 5 λεπτά από την λήξη της εκδήλωσης. E-mails σε άλλες χρονικές στιγμές δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Επαναλαμβάνεται ότι η διαδικτυακή παρακολούθηση δεν μετρά ως παρουσία για τους φοιτητές της ΑΕΑ Αθήνας, οι οποίοι, όπως έχει διευκρινιστεί, οφείλουν φυσική παρουσία.

[ Ο ζωγραφικός πίνακας της ανάρτησης, από το https://saintsbridge.org/2013/12/03/celts-to-the-creche-st-columba-of-iona/ ].

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο