Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «Κακοποίηση στον γάμο – Κακοποίηση του γάμου»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Κακοποίηση στον γάμο – Κακοποίηση του γάμου»

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου», με θέμα: «Κακοποίηση στον γάμο – Κακοποίηση του γάμου».

Καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η κ. Ευφροσύνη Σπανέα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών (της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» αναπλ. καθηγητής Θανάσης Ν. Παπαθανασίου άνοιξε την συνάντηση και παρουσίασε την ομιλήτρια. Η διδάσκουσα (ΕΔΙΠ Παλαιάς Διαθήκης) Μαρία Παζάρσκη έκανε σύντομη εισαγωγή, παρουσιάζοντας βασικούς βιβλικούς άξονες για την ανδρόγυνη σχέση, και συντόνισε την συζήτηση μετά την ομιλία.

Με εξαιρετικά διαυγή και ευθύβολο λόγο η ομιλήτρια (αξιοποιώντας στοιχεία ερευνών και την πλούσια εμπειρία της) σκιαγράφησε το φαινόμενο της συντροφικής βίας, αποκρυπτογραφώντας συμπεριφορές, στάσεις και νοοτροπίες, των οποίων το πραγματικό βάθος δύσκολα γίνεται αντιληπτό. Παρουσίασε τα είδη και τις αποχρώσεις της ενδοοικογενειακής βίας κι έριξε φως στην δυναμική της κακοποιητικής σχέσης. Η σχέση αυτή εμπλέκει σε φαύλη αποτελμάτωση θύματα και θύτες, δημιουργεί εξαρτήσεις οι οποίες φέρουν παραλογισμό, και αναπαράγει την κακοποιητική νοοτροπία από γενιά σε γενιά.

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον κι έγνοια, ακόμα και με πόνο. Αναζητήθηκαν τα αίτια, δυσκολίες στην συνειδητοποίηση και την πρόληψη του φαινομένου, και επισημάνθηκε ο καίριος ρόλος τον οποίον καλούνται να διαδραματίσει η Εκκλησία. Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από τον καθηγητή π. Βασίλειο Θερμό, αναπλ. καθηγητές -τριες Βασιλική Μαυροσκά, Γεώργιο Κουντούρη, Θανάση Παπαθανασίου, επ. καθηγητή π. Παύλο Κουμαριανό, απεσπασμένο διδάσκοντα Αντώνιο Μέντη, φοιτητές και ακροατές.

Το video της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της ΑΕΑΑ : . https://www.youtube.com/watch?v=YvlUFZD1FX8

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο