«Κοιτώντας τους Τσιγγάνους μέσα από μια αυτοβιογραφία»

Δελτίο Τύπου

__________________

 

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

«Κοιτώντας τους Τσιγγάνους μέσα από μια αυτοβιογραφία»

 

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» της ΑΕΑΑ, με θέμα: «Κοιτώντας τους Τσιγγάνους μέσα από μια αυτοβιογραφία».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Γεωργίου, ερευνητής της κοινωνικής ιστορίας των Τσιγγάνων, με μεταπτυχιακές σπουδές και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και μελέτες.

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπλ. Καθηγητής, παρουσίασε την φιλοσοφία της επιλογής του θέματος, και τον ομιλητή. Την συζήτηση, η οποία ακολούθησε την εμπεριστατωμένη ομιλία, συντόνισε η Ειρήνη Τσιμπουκίδου, διδάσκουσα ΕΔΙΠ της ΑΕΑΑ.

Με ζέση και με διαύγεια ο ομιλητής έδωσε ένα πανόραμα των προσεγγίσεων που έχουν υπάρξει στην ταυτότητα και τον πολιτισμό των τσιγγάνων / γύφτων, όντας και ο ίδιος (όπως γλαφυρά εξέθεσε) τσιγγάνος, με μακρά οικογενειακή ιστορία και δημιουργική πορεία στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφερε πληροφορίες και μαρτυρίες ελάχιστα γνωστές ή και καθόλου γνωστές ευρύτερα και κατέθεσε τις σκέψεις του για προβλήματα που παραμένουν ουσιαστικά άλυτα (τόσο για την περιθωριοποίηση, όσο και για την παραβατικότητα, σε συνάρτηση πάντα με το μείζον κοινωνικό πλαίσιο και χρόνιες αγκυλώσεις). Η παρουσίασή του (power point) θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής.

Ακολούθησε συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έγιναν παρεμβάσεις κι ερωτήσεις από την διδάσκουσα ΕΔΙΠ κ. Κλειώ Κοντογιάννη, τους καθηγητές Γεώργιο Κουντούρη, π. Βασίλειο Θερμό, τον επ. καθηγητή π. Παύλο Κουμαριανό, τους αναπλ. καθηγητές Δημήτριο Πασσάκο και Θανάση Παπαθανασίου, και από φοιτητές της Σχολής. Διευκρινίστηκαν πολλά επιμέρους ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και η ανάγκη προσέγγισης των τσιγγάνικων κοινοτήτων από τις κατά τόπους εκκλησίες, σε μία (όπως λέγεται) «ποιμαντική του περιθωρίου».

Η επόμενη συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00), με ομιλητή τον π. Σταύρο Κοφινά (συντονιστή του δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ποιμαντική στον χώρο της υγείας), με θέμα την ποιμαντική των ασθενών.

Η παρουσίαση του κ. Γεωργίου:

https://aeaaconference.files.wordpress.com/2023/11/georgiou.pptx

Email Επικοινωνίας: gigeorg80@gmail.com

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο