Ο Καθηγητής Petar Gramatikov στην ΑΕΑΑ – Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “OMNIA”

Ο Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Διευθύνων του Τμήματος Θρησκευτικών Ζητημάτων του Δήμου Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, Δρ. Petar Gramatikov, παρουσίασε στηνΑνώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία διάλεξη με θέμα:«Αντινομία»Σαρδικής– Φιλιππούπολης. Η Ορθοδοξία της Νίκαιας απέναντι στην Αρειανική αίρεση.

Στη διάλεξη του κ. Petar Gramatikov, εκτός από εξέχοντα μέλη Διδακτικού Προσωπικού και ΕΔΙΠ της ΑΕΑΑ, παρέστη ο κ. Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Δρ. της Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών της Νομικής Σχολής του Παρισιού (XI), εξωτερικός συνεργάτης του Ιονίου Πανεπιστημίου, φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής, ανάμεσά τους νέοι επιστήμονες όπως η Πτυχιούχος του Προγράμματος Διαχείρισης της ΑΕΑΑ και Ορθόδοξης Θεολογίας της Louvain, Msc. κ. Σταυρούλα Χρουσαλά. Την ευθύνη διερμηνείας είχε η κ. Δέσποινα Πάνου, μέλος ΕΔΙΠ Αγγλικής Γλώσσας της ΑΕΑΑ.

Με το τέλος της διάλεξης ακολούθησε συζήτηση με τον ομιλούντα, τα μέλη ΔΠ και τους φοιτητές για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη Σύνοδο της Σαρδικής και το consensusτης Ορθόδοξης Εκκλησίας για το Σύμβολο Πίστεως της Νίκαιας (325), ενώ ως θέμα κυριάρχησε η πρόσφατη αντικατάσταση του όρου «Καθολική» διά του ρωσικής επιρροής όρου «Soborna» στο Σύμβολο Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως τόσο από την Εκκλησία της Ρωσίας, όσο και της Βουλγαρίας.

Τον Καθηγητή Petar Gramatikov ευχαρίστησε για την παρουσία του ο Πρόεδρος της ΑΕΑΑ, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Αθανάσιος Καψάλης και εμφαντικά επεσήμανε την διεθνή αναγνώριση της παρουσίας της Σχολής στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού η ΑΕΑΑ μαζί με το ΑΠΘ και το ΠΑΔΑ είναι οι Σχολές που μετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα Διδασκαλίας σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα, “OMNIA” (υπεύθ. Προγρ. Δρ. Νέλλη Κοντογιάννη), ενώ η επίσκεψη του κ. Gramatikov αποτελεί την απαρχή συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης «Παΐσιος ο Χιλανδαρινός» με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας. Στο τέλος της διοργάνωσης ο Πρόεδρος της ΑΕΑΑ ευχαρίστησε το Διοικητικό Προσωπικό της Ακαδημίας για την πολύτιμη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

https://www.romfea.gr/diafora/49198-petar-grammatikov-omnia

Upcoming Events

en_GB
Skip to content